Het Nieuwe Uit Eten

Follow my blog with Bloglovin

Because it’s not super interesting for the non Dutch speakers among you to receive a Dutch post in your email once a month, I’ve decided to write the English version below the Dutch one. Please do keep in mind that, due to the language and culture difference, some of the nuances may have gotten lost in translation!

Ff een pizzaatje bellen. De tijd waarin dat de enige bezorgoptie was ligt inmiddels ver achter ons. Deliveroo, UberEATS, Thuisbezorgd, je kunt je kont – of beter gezegd je fiets – niet keren of je ziet wel een bezwete koerier voorbij flitsen. Thais, Mexicaans, oer-Hollandsch, zo ongeveer elke keuken is vertegenwoordigd en kan eenvoudig worden besteld via een – hoe kan het ook anders – app op de smartphone. Een soort Knorr Wereldgerechten, maar dan zonder zelf 300 gram gehakt en 1 ui toe te voegen.

The time when getting a pizza delivered to your door was the only option is long gone. Deliveroo, UberEATS, Just EAt, every where you look you see sweaty delivery guys pedalling away on their bicycles. Thai, Mexican, British, pretty much every single kitchen is available and easy to order via an App – what else? -on your smartphone.

Eten bezorgen anno 2016 is big business. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld was de food delivery sector in 2014 goed voor 9 miljard pond, en in Nederland wordt de totale markt geschat op 695 miljoen euro. Gigantisch dus, en het ziet ernaar uit dat deze bedragen de komende tijd alleen maar verder zullen groeien. Het gevarieerde en kwalitatief goede aanbod van de verschillende spelers maakt ‘iets bestellen’ een aantrekkelijk alternatief voor zelf kokkerellen. Daar komt nog bij dat we leven in een era waarin alles op commando beschikbaar moet zijn: je taxi, je favoriete tv – of inmiddels Netflix – serie,  en dus ook je avondeten. Een online platform dat mensen kunnen gebruiken om zo ongeveer elk mogelijk gerecht ter wereld te bestellen past perfect binnen deze on-demandtrend.

Delivering food in the 21st century is big business. In the UK for example, the entire food delivery industry was worth 9 billion pounds in 2014, and in Holland the total market value is estimated at 695 million euros. Like I said, it’s massive, and chances are these numbers will continue to grow over the next couple of years. The varied and good quality offer from the different food delivery platforms has turned ‘ordering in’ into an attractive alternative for cooking something yourself. On top of that, we live in an era in which everything has to be on-demand: your taxi, your favourite TV – or now probably Netflix – series, and – thus – your dinner too. An online platform offering people the possibility to order pretty much every possible dish in the world fits perfectly within this on-demand trend.

Investeerders lijken alles wat met Food Tech – online bezorg platformen zoals UberEATS & Foodora –  te maken heeft in elk geval fantastisch te vinden. Zo heeft Deliveroo afgelopen zomer nog ‘even’ 275 miljoen dollar opgehaald om fanatiek verder te kunnen groeien. Socialemediareus Facebook blijkt ook brood te zien in het bezorgverhaal; het bedrijf kwam eerder deze week met een aantal nieuwe features waardoor gebruikers in de V.S. zeer binnenkort (onder andere) maaltijden kunnen bestellen via Facebook.

Investors seem to love everything that smells like Food Tech – online delivery platforms such as UberEATS and Just Eat – anyway. Deliveroo for example, needed money in order to continue to grow aggressively, and managed to ‘simply’ raise 275 million dollar last summer. Social media giant Facebook appears to see something in the delivery story too; the company recently announced several new features allowing US users to order (among other things) meals via Facebook very soon. 

Eerlijk is eerlijk: het is allemaal erg verleidelijk. Zeker als je na een lange dag thuiskomt en kunt kiezen tussen jezelf eerst een half uur uitsloven in de keuken, of meteen op de bank ploffen en tussen 2 Whatsapp berichten door snel een (semi-)gezonde maaltijd bestellen. Het duurt dan waarschijnlijk ook niet lang meer tot je zelfs een chique diner voor twee kunt laten bezorgen met je smartphone, als dat niet nu al kan. Ik vraag me alleen wel af wat voor impact de opmars van de bezorgdiensten op ons kookgedrag gaat hebben. Staan wij over tien jaar eigenlijk nog wel in de keuken? Of bestaat de keuken zoals wij die nu kennen helemaal niet meer en zijn wij tegen die tijd allemaal overgegaan op Het Nieuwe uit eten? Dat je bij wijze van spreken op weg naar huis al tegen je smartphone zegt wat je die avond wilt eten, en dat je maaltijd vervolgens wordt bezorgd precies op het moment dat jij thuiskomt. Ik ben benieuwd.

Let’s be honest: it does all sound very tempting. Especially if after a long day you come home and you have the choice between slaving away in the kitchen for half an hour, or immediately crash on the sofa and order a (semi) healthy meal inbetween 2 Whatsapp messages. It probably won’t be long before you can order even a romantic dinner for two with your smartphone, if that isn’t the case already. I do wonder though, what consequences the rise of delivery services will have on our cooking behaviour. Ten years from now, will we still be using the kitchen? Or will the kitchen as we know it be long gone by then and will all of us have switched to ‘the New Eating’? Telling our smartphone what we want to have for dinner when we’re on our way back from work, making sure the food gets delivered at exactly the same time we get home. I’m intrigued.   

Originally posted on Kaf.online:

Het Nieuwe Uit Eten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s