Geslacht betaalt

Nee, ik lees niet elke dag de krant. Hoezeer ik zelf ook vind dat ik dat wel zou moeten doen. Ik hou er niet van om digitaal het nieuws te lezen, ik wil romantisch met die papieren krant klungelen, het liefst in de zon en met een grote kop koffie. Maar goed, de realiteit blijkt niet vaak ruimte te laten voor mijn ideale kranten onderonsje. Het is dan ook uitzonderlijk dat ik afgelopen week tot twee maal toe een gazet onder ogen kreeg. Nog frappanter is het dat ik beide keren een artikel tegenkwam over het nog steeds aanzienlijke verschil in salaris tussen mannen en vrouwen.

Nee, dit wordt geen feministisch riedeltje, maar de Aletta Jacobs in mij is toch op zijn zachtst gezegd not amused. Een van de allereerste dingen die je als jonge, naïeve, rechtenstudent leert is artikel 1 van de Grondwet. Voor de non-juristen onder ons; het gaat hier om het gelijkheidsbeginsel en het verbod op discriminatie. Met andere woorden: iedereen hoort gelijk behandeld te worden en discriminatie op grond van bijvoorbeeld geslacht is niet toegestaan. Hoe is het dan in godsnaam mogelijk – zo vraag ik mij af – dat bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk vrouwen gemiddeld 18% minder verdienen dan hun mannelijke collega’s met – dezelfde! – baan?

Ja, ik kijk wel regelmatig op de ‘People’ pagina van de DailyMail. Iedereen zo zijn guilty pleasure, toch? Vraag me hoe oud Robin Wright (Claire uit House of Cards) is en ik kan het je zo vertellen, maar dat terzijde. Kijken we naar het bekende Forbes lijstje van best betaalde acteurs en actrices, dan zien we dat het verschil nog schandaliger is: de best betaalde mannelijke acteur – Dwayne Johnson – staat op 64.5 miljoen dollar en de best betaalde actrice – Jennifer Lawrence – op 46 miljoen dollar. De ogenschijnlijk enige verklaring voor deze ongelijkheid? Het al dan niet bezitten van een penis.

Nee, we hoeven Hollywood’s top acteurs en actrices inderdaad niet te beklagen. Veertig miljoen is veel en zestig miljoen is ook veel, daar gaat het hier niet om. Het gaat er wél om dat het nog steeds meer regel dan uitzondering is dat mannen meer betaald krijgen dan vrouwen voor exact hetzelfde werk. Hoe verantwoordt een werkgever dat eigenlijk tegenover zichzelf? En waarom speelt geslacht überhaupt een rol bij het bepalen van een salaris? Het gaat toch om de kwalificaties en ervaring die iemand heeft? De geschiktheid van een bepaald persoon (m/v!) voor een omschreven functie? Waar blijft artikel 1 in dit alles? Of ben ik nu weer die jonge, naïeve rechtenstudent van 10 jaar geleden?

Nee, ik ben geen (penis bezittende) werkgever, maar ik heb wél een sterk rechtvaardigheidsgevoel. O, en ze is trouwens 50.

Originally posted on Kaf.online:

Geslacht betaalt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s