Eerlijk zullen we alles delen

Follow my blog with Bloglovin

Ik ben al jaren een enthousiast gebruiker van Airbnb. Superleuk idee, dat slapen bij de locals, kun je tenminste écht het plaatselijke sfeertje proeven. Veel gezelliger dan zo’n onpersoonlijke hotelkamer ook. Wat een mooie gedachte is dat hè, mensen die de deur van hun eigen huis openen voor vermoeide reizigers en zo niet alleen hun dak, maar vaak ook een avond vol sterke verhalen met elkaar delen. Vriendschappen worden gesloten, Facebook namen uitgewisseld, ‘mi casa es tu casa’.

De ‘sharing economy’, oftewel de deeleconomie, zou haar opleving vooral te danken hebben aan de economische crisis. Noodgedwongen begonnen mensen onder meer wasmachines, auto’s en slaapkamers aan te bieden om zo kosten te besparen. Daarnaast speelde het internet een grote rol in de ontwikkelingen: steeds meer mensen kregen een smartphone en daarmee dus altijd en overal toegang tot het ‘world wide web’ en haar eindeloze mogelijkheden.
Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en de sharing economy is niet alleen booming, maar heeft ook een positief effect op de reeële economie; dat deel van de economie dat gericht is op de productie en verlening van goederen en diensten. Banen worden gecreëerd, geld wordt verdiend en innovatieve technologieën worden bedacht.  Je kunt je wel afvragen hoeveel er nog over is van die oorspronkelijke ‘sharing’ filosofie, waarbij het niet in de laatste plaats ging om minder consumeren.

Er lijkt momenteel namelijk een compleet eco-systeem te ontspringen dat voor haar bestaan volledig afhankelijk is van reuzen als Airbnb. Zo bestaan er talloze bedrijven die zich uitsluitend bezighouden met bijvoorbeeld het ‘managen en gast klaar maken van jouw Airbnb’. Daarbij kan dan gekozen worden voor een eenvoudige schoonmaakservice na het vertrek van de gasten, maar indien gewenst kan ook echt – alles – uit handen worden genomen. Er wordt iemand geregeld die de sleutel aan de gasten overhandigt bij aankomst en de Airbnb inbox wordt voor u beheerd. Zelfs het beddengoed en de handdoeken kunnen naar hotelstandaarden worden verzorgd.

Weer andere bedrijven houden zich bezig met welkomstpakketten vol heerlijkheden die u kant en klaar voor uw gasten kunt bestellen. En een simpel A4’tje met daarop gekrabbelde instructies voor de vaatwasmachine en de boiler, dat kan ook écht niet meer; daarvoor bestaan er tablets die Airbnb eigenaren kunnen huren om zo hun gasten van een ware high-tech gebruiksaanwijzing te voorzien.

Waar het oorspronkelijke idee was ‘eerlijk zullen we alles delen’ en minder consumeren, zijn we nu dus weer terug bij de oude vertrouwde ‘meer is meer’ instelling. Meer producten, meer diensten en vooral meer winst. Om met het Airbnb voorbeeld af te sluiten, door alle professionele services die er ondertussen op de markt zijn om de hele ervaring zo gelikt mogelijk te maken, lijkt het verschil met die onpersoonlijke hotelkamer soms ineens akelig klein. Van dat lieflijke ‘mi casa es tu casa’ tafereeltje is dan ook niet veel meer over.

Originally posted on Kaf.online:

Eerlijk zullen we alles delen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s